AMALIA PICA, ASAMBLE (2016)
Un grup de voluntaris, cadascun portant una cadira diferent, intenta formar un cercle com si fos per a una reunió, sense aconseguir-ho. Tan bon punt l’última persona de la fila es disposa a asseure’s a la cadira que acaben de col·locar per tancar el cercle, la persona que ha iniciat el procés s’aixeca i comença a formar un nou cercle al costat del primer. En aquesta coreografia, Amalia Pica explora el que tenim en comú, amb la intenció de descobrir codis de comunicació aliens al llenguatge oral. Investiga dinàmiques de grup, processos de col·laboració i l’intercanvi entre cossos que condueix a la inclusió o l’exclusió. Asamble forma part i constitueix una parcel·la de la seva investigació, i pretén ser una metàfora sociopolítica que trenqui el ritme quotidià de la vida urbana.

Amalia Pica és una artista argentina que viu i treballa a Londres. Explora la metàfora, la comunicació i la participació cívica a través d’escultures, instal·lacions, fotografies, projeccions, performances i dibuixos.

Si vols ser voluntari en aquesta performance, simplement porta la teva cadira i inscriu-te enviant un mail a programespublics [at] macba [dot] cat, amb l'assumpte ASAMBLE. Tots els voluntaris d'aquesta performance tenen accés gratuït a la resta d'accions del dia 4 de maig.

ANDRÉ LEPECKI, IN THE EVENT OF ENCOUNTER
A la seva xerrada, André Lepecki abordarà la noció de trobada com un element essencial per a la política i l’estètica del comú. A partir de diverses tradicions filosòfiques i polítiques que han analitzat l’ètica i la política de la trobada, i recorrent a proposicions artístiques que materialitzen esdeveniments improbables (sobretot en el camp de la performance i la coreografia experimental), Lepecki explorarà la manera en què la trobada proporciona una base per viure fora de la lògica necropolítica que caracteritza el monohumanisme neoliberal del nostre temps, imperialista, colonial i letal.

André Lepecki és professor associat d’Estudis de Performance a la New York University. Editor de diverses antologies sobre teoria de la dansa i la performance, entre les quals destaquen Of the Presence of the Body (2004) i Dance (2012). Comissari independent en l’àmbit de la performance, ha creat projectes per a HKW de Berlín, el MoMA de Varsòvia, la Hayward Gallery, la Haus der Kunst de Munic i la Biennal de Sydney 2016, entre d’altres. Autor d’Exhausting Dance: Performance and the Politics of Movement (2006, traduït al castellà, català i gallec per la Universidad de Alcalá el 2009) i de Singularities: Dance in the Age of Performance (2016).

ITZIAR OKARIZ, 1, 1, 2, 1… (2012)
A 1, 1, 2, 1..., dos performers, l’un al costat de l’altre, inicien una seqüència numèrica simètrica davant tres micròfons, un dels quals queda buit. La seqüència comença amb el número «u», al qual s’afegeix un altre dígit abans de tornar a l’«u» inicial, de manera que es crea una seqüència de frases o enunciats numèrics simètrics. De cara a l’audiència, els performers acompanyen amb signes fets amb els dits de les mans els dígits que vocalitzen. En un moment donat, un d’ells trenca la convenció del signe, cosa que posa en evidència la qualitat corporal del signe numèric, la relació dels decimals amb el nombre dels dits de les mans alçades o la veu. En definitiva, la qualitat física i formal de la producció de llenguatge.
Performers: Itziar Okariz i Víctor Iriarte

Víctor Iriarte
«Treballo i viatjo amb Itziar Okariz des de l’any 2010. Si hagués de resumir aquests anys d’amistat i col·laboració en dos animals, diria falcó i lleó. “Falcó”, per aquelles trucades via Skype a Nova York en què parlàvem de projectes i de l'I Ching i de tant en tant, a la pantalla del seu ordinador, s’hi colava un falcó que vivia al pati interior de casa seva. “Lleó”, pels viatges a la ciutat de Lleó i al Musac, on vam posar en escena moltes de les performances en què hem treballat junts.»
El treball d’Iriarte combina cinema, escriptura i performance. Va ser artista resident a Arteleku i participant en el projecte Mugatxoan. També ha estat intèrpret per a peces de La Tristura i El Conde de Torrefiel. Actualment és responsable del programa de cinema de Tabakalera a Sant Sebastià.

Patrocinador principal d'activitats:
Estrella Damm
Amalia Pica, b. 1978, Neuquén, Argentina Assemble, 2015 © Amalia Pica

Programa

DIJOUS, 4 DE MAIG
19 h Amalia Pica, Asamble (2016)
Lloc: Plaça dels Àngels. Gratuït

20 h André Lepecki, In the Event of Encounter
21 h Itziar Okariz, 1, 1, 2, 1… (2012)
Lloc: Auditori Meier. Preu: 5 euros. La intervenció d'André Lepecki serà en anglès amb traducció simultània

Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68