Aquesta activitat es podrà seguir en streaming.

DIVENDRES 26 DE MAIG DE 2017
Lloc: Auditori Meier

16.30 h Presentació: Pablo Martínez, cap de Programes del MACBA, i Emilio Santiago Muíño, director del seminari i doctor en Antroplogia Social, activista i fundador de l’Instituto de Transición Rompe el Círculo

17 h Emilio García Ladona - L’ocàs del petroli
Des de fa dècades se sap que el petroli barat, el que és fàcil d’explotar, tenia data de caducitat i que, un cop passada aquesta data, entraríem en una nova era caracteritzada per la volatilitat: volatilitat de preus, política i social. Aquesta nova època, la de l’energia poc assequible, ja ha començat. En aquesta xerrada s’abordarà què està passant amb el petroli i amb l’energia en general, i explicarem cap a on ens condueixen les tendències actuals.

18 h Pausa

18.30 h Alicia Valero – Límits minerals a la tercera revolució industrial
De què està fet un panell fotovoltaic? I un aerogenerador? Quins materials contenen les bateries que permetran electrificar els vehicles? D’on provenen aquestes matèries primeres? Hi ha prou materials en l’escorça terrestre per abastir el creixement necessari de les renovables i frenar així el canvi climàtic? Quina és la relació energia-materials-medi ambient? Quin percentatge de materials s’està reciclant actualment? Aquestes i altres preguntes s’abordaran en aquesta ponència.

19.30 h Leah Temper - Una història de la patologia sociometabòlica global vista des dels conflictes socioecològics
En aquesta presentació Leah Temper desemmascara, a través d’un mapeig, els conflictes socioecològics i narra la història de la ruptura metabòlica cada vegada més acusada entre els éssers humans i la natura. Una descripció que comença amb la separació del camp i la ciutat que ja va observar Marx i arriba fins als conflictes contemporanis globals motivats per l’acaparament de terres, la mineria a cel obert i les noves formes d’extracció extrema d’energia.

Aquestes històries es presenten a través de conceptes de l’economia ecològica, així com de testimoniatges capturats en camp mitjançant vídeos multimèdia. La seva presentació argumenta que, a la llum d’aquest col·lapse inevitable del sistema, les cures proposades des del marc de l’«economia verda» no desafien les causes essencials d’aquest desequilibri, sinó que serveixen per desplaçar-ne els impactes a les perifèries del planeta, a les poblacions més vulnerables. Per contra, aquesta presentació culmina abordant el tema de la transformació tan necessària per esmenar la bretxa metabòlica, i posa de manifest les alternatives existents que assenyalen els possibles camins a seguir.

BIOGRAFIES
Emilio García Ladona
Doctor en Física i investigador en oceanografia a l’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (CSIC) en temes relacionats amb la dinàmica de la circulació oceànica. És membre fundador de l’Oil Crash Observatory (OCO), una organització sense ànim de lucre dedicada a la divulgació i conscienciació dels reptes i desafiaments que ha d’afrontar la nostra societat en relació amb el declivi dels combustibles fòssils. A part de diverses activitats de divulgació sobre el zenit del petroli en escoles, associacions de veïns i altres fòrums, és coautor, juntament amb altres membres de l’OCO, d’un treball sobre les limitacions i necessitats del canvi de model energètic cap a les energies renovables. Actualment distribueix la seva recerca entre l’oceanografia física i l’estudi de models energètics dins el projecte MEDEAS, sobre el canvi del sistema energètic a Europa.

Emilio Santiago Muíño
Doctor en Antropologia Social amb una tesi sobre la transició sistèmica a Cuba després de la caiguda de l’URSS. Ha estat investigador doctoral i docent en el departament d’Antropologia Social i Pensament Filosòfic Espanyol de la Universidad Autónoma de Madrid. Membre del Grupo de Investigación Transdisciplinar sobre Transiciones Socioecológicas (formant part del projecte HUAMECO: Humanidades ambientales. Estrategias para la empatía ecológica y la transición hacia sociedades sostenibles) i del Consell de l’Instituto Universitario DEMOS-PAZ (Universidad Autónoma de Madrid). Va prendre part en el grup motor del manifest Última Llamada (2013). A les seves publicacions científiques cal sumar-hi el llibre ¡No es una estafa! Es una crisis (de civilización) (Enclave, 2015) i Rutas sin mapa (II premi Catarata d’assaig 2015). Fundador del projecte de transformació social Rompe el Círculo (Móstoles) i activista de l’Instituto de Transición Rompe el Círculo. Actualment treballa com a director de Medi Ambient de l’Ajuntament de Móstoles.

Leah Temper
Doctora en Ciències Ambientals (2015), màster en Història de l’Economia (2008) i llicenciada en Comunicació i Periodisme (2005). Acadèmica i activista multidisciplinària, especialitzada en economia ecològica i ecologia política. Fundadora i directora del Global Atlas of Environmental Justice i antiga coordinadora de l’EJOLT Project. Va ser també directora de l’USC Canada Seeds of Survival Program International, organització que promou la investigació, per part dels mateixos pagesos, dels recursos genètics, l’agrobiodiversitat i l’agroecologia en deu països. Actualment és directora del projecte ACKknowl-EJ (Activist-academic Co-production of Knowledge for Environmental Justice). Ha dirigit curts documentals sobre la justícia social i exerceix de periodista ocasional.

Alicia Valero
Enginyera química, va obtenir un doctorat europeu a la Universitat de Saragossa el 2008. Actualment és investigadora del grup d’Ecologia Industrial a l’Institut CIRCE i professora associada de l’àrea de Màquines i Motors Tèrmics de la Universitat de Saragossa. La seva activitat investigadora s’ha centrat en l’avaluació exergètica del capital mineral de la Terra, un treball pel qual ha rebut tres reconeixements internacionals. Entre les seves publicacions, destaca el seu llibre Thanatia: The Destiny of the Earth’s Mineral Resources (WSP, 2014), en coautoria amb Antonio Valero. És autora d’una trentena de publicacions en revistes científiques i capítols de llibre, així com de nombroses comunicacions en congressos internacionals. Ha participat en una vintena de projectes nacionals i internacionals, tots relacionats amb l’estudi i l’optimització d’energia i materials.

Leah Temper. Refineria de Bauxita de Vedanta a Lanjigarh, Odisha, India.
Programes públics
macba [at] macba [dot] cat
Tel: 93 481 33 68