Carregant...

Semiotics of the Kitchen, 1975

Semiòtica de la cuina, 1975

En aquest vídeo –una de les seves obres més conegudes–, l’artista apareix davant d’una taula de cuina i ens mostra diversos estris per odre alfabètic, començant amb “apron” (davantal) i acabant amb “tenderizer” (maça). Rosler adopta el paper d’una “anti Julia Child”, la popular xef de la televisió americana de qui es diu que, als anys seixanta, va fer arribar la cuina francesa a les llars dels Estats Units. Com suggereix l’irònic títol de l’obra, i també l’agressivitat amb què l’artista demostra l’ús de cada objecte, el que era un vocabulari d’objectes domèstics es transforma en un lèxic de ràbia i frustració. En paraules de la mateixa Rosler: “Quan la dona parla, dóna nom a la seva pròpia opressió.”

Com en altres obres de l’artista , l’àmbit privat i alhora universal de la cuina és incorporat com un lloc privilegiat per deconstruir el paper tradicional adjudicat a les dones. Gairebé trenta anys després de realitzar Semiotics of the Kitchen, l’any 2003, Rosler va fer una convocatòria oberta a la Whitechapel Gallery de Londres per dur a terme una performance recuperant la seva acció culinària. Davant una cuina plena d’estris, vint-i-sis dones –incloent actrius, artistes, curadores i treballadores del museu– van participar en una acció col·lectiva: una a una, van anar interpretant lliurement el text original de l’obra de Rosler, en una peça editada posteriorment per l’artista amb el títol Semiotics of the Kitchen: An Audition.


Fitxa tècnica

Títol original:
Semiotics of the Kitchen
Número de registre:
2821
Artista:
Rosler, Martha
Data de creació:
1975
Any d'adquisició:
2006
Fons:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA
Tipus d'objecte:
Enregistrament audiovisual
Tècnica:
Vídeo monocanal, b/n, so, 6 min 21 s
Crèdits:
Col·lecció MACBA. Fundació MACBA. Obra adquirida gràcies a Família Rumeu
Copyright:
© Martha Rosler
Recursos d'accessibilitat:
No

La Col·lecció MACBA està formada per art català, espanyol i internacional. Tot i que inclou obres des de la dècada de 1920 en endavant, se centra especialment en el període comprès entre la dècada de 1960 i l’actualitat.

Si necessites més informació sobre l’obra o l’artista, pots consultar la biblioteca del MACBA. Si vols sol·licitar l’obra en préstec, pots adreçar-te a colleccio [at] macba.cat.

Si vols la imatge de l’obra en alta resolució, pots enviar una sol·licitud de préstec d’imatges.