Invocacions (Acte II) 
Activitat
Divendres 28 de juny del 2024

Invocacions (Acte II) 

Chaveli Sifre, Gelen Jeleton, Seba Calfuqueo i Hibotep
en curs

El segon acte començarà amb una peculiar lectura de cartes del tarot a càrrec de Gelen Jeleton. A continuació, l’artista maputxe Seba Calfuqueo presentarà a la Capella la seva performance Cuerpos en resistencia (Cossos en resistència) i celebrarem el tancament d’Invocacions amb Hibotep, una DJ i artista formada en l’escena contracultural de Kampala que estrena performance en forma d’invocació sonora, amb el títol de Lubaan iyo Foox. Al llarg d’aquesta segona jornada també es podrà visitar el Brindis animista de Chaveli Sifre, que encara estarà instal·lat a la Cripta del Convent dels Àngels. 

Consulta el programa complet.

dates
Divendres 28 de juny del 2024
horari
Consulta l’horari al programa d’activitats
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Places limitades.
títol
Invocacions (Acte II) 
localització
Capella MACBA: Fòrum, Cripta i Sala Gòtica
dates
Divendres 28 de juny del 2024
títol
Invocacions (Acte II) 
horari
Consulta l’horari al programa d’activitats
localització
Capella MACBA: Fòrum, Cripta i Sala Gòtica
preu
Gratuït. Amb inscripció prèvia. Places limitades.
programa
Invocacions (Acte II) 
17:00 – 19:00 h
Chaveli Sifre. Agua de fuego
Fòrum i Cripta (Capella MACBA). Entrada gratuïta per ordre d’arribada. *

*Aquesta obra és una trobada-instal·lació amb Chaveli Sifre, i té una durada de 10-15 min. L’entrada es farà per ordre d’arribada fins a les 18.30 h. Grups reduïts de 3-5 persones. La inscripció es realitzarà a la pròpia recepció de la Capella des de les 17:00 h.  

Agua de fuego explora dues versions d’un mateix ritual i els connecta a través d’una destil·lació, una extracció de la matèria, una metamorfosi. Les festes de la nit de Sant Joan són un exemple del sincretisme i de les transformacions al llarg del temps de les tradicions, que van superposant capes múltiples de significats. Ens acostem a aquests gestos ancestrals amb una destil·lació per vapor de les cendres recollides de les fogueres de Sant Joan amb aigua del Mediterrani. La cripta subterrània del Convent dels Àngels es converteix en l’escenari d’aquesta transformació.

L’obra reuneix dues tradicions de la nit de Sant Joan: les fogueres (una forma de culte al sol) en el context mediterrani i els banys rituals al mar que es practiquen a Puerto Rico aquella mateixa data. Destil·lar les cendres amb aigua de mar deixa una aroma que condensa les dues pràctiques. Les cendres, com a romanents d’una combustió, evidencien la transformació de la matèria. Actuen com a fertilitzants que permeten la regeneració cíclica de la natura. L’aigua de mar, origen de la vida, remet a la purificació, però també al trànsit entre territoris. De la destil·lació n’extraiem un líquid aromàtic que sintetitza dos elements oposats (l’aigua i el foc) i en revela la força simbòlica.
19:30 – 20:30 h
Gelen Jeleton. Florilegio, tarot (te lo cuento yo)
Sala Gòtica. Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

Gelen Jeleton presenta una sessió de lectura de cartes del seu tarot Florilegio (Florilegi), una baralla produïda per l’Equipo Jeleton, del qual forma part, en el marc del seu projecte de llarg recorregut Historia política de las flores (Història política de les flors), iniciat el 2003. Aquesta xerrada performativa ofereix un recorregut iconogràfic per les històries del tarot, en les quals l’art i la vida s’entreteixeixen. En paraules de Jeleton: «Es tracta de desxifrar, de revelar, fins on es pugui explicar. Una sessió intensiva constituïda per tres lectures i una baralla de vint-i-cinc cartes. Una lectura de cartes sobre les mateixes cartes del tarot, les teves i les meves. Llegir les cartes, en veu alta, les unes amb les altres. Explicar històries a partir de les cartes i amb les cartes, llegir-les del tot.»
21:00 – 21:30 h
Seba Calfuqueo. Cuerpos en resistencia 
Capella. Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

Aquesta performance es basa en les diverses maneres de designar la sodomia en mapudungu, la llengua nadiua del poble maputxe, tal com van quedar registrades en les cròniques d’Índies i els relats colonials. L’artista aborda d’aquesta manera la història de l’evangelització dels pobles indígenes com un instrument de normalització i extermini de les dissidències de gènere per part dels colons europeus al continent americà. 

A la posada en escena, la performance Cuerpos en resistencia (Cossos en resistència) se serveix del mateix cos de l’artista, fent ús del so, els cabells, l’escriptura i el color blau per reivindicar la cosmovisió maputxe des del feminisme queer i tensar així els imaginaris colonials de gènere construïts per Occident. A la caputxa que duu posada l’artista durant la performance s’hi dibuixa un guñelve (una estrella que representa l’astre de l’alba o Venus), símbol de la resistència maputxe.  

Crèdits: Performance de 15 minuts. En acabar-se tindrà lloc una breu conversa amb l’artista. Materials: cabells sintètics, elàstics, fulles de ruda, sàlvia i romaní, vestuari amb màscara i kaskawillas (instrument maputxe) sobre llenç blanc (a terra). Disseny de vestuari: Lupe Abaca. 
21:30 – 22:30 h
Hibotep. Lubaan iyo Foox
Capella. Entrada gratuïta amb inscripció prèvia.

Música, rapera i artista contracultural assentada a Kampala, Hibotep presentarà una invocació ritual en directe per acabar amb una sessió de DJ. Les resines aromàtiques de l’encens (lubaan) i la mirra (foox) tenen una significació molt profunda al cor de la seva cultura somali. Aquestes substàncies poderoses s’han usat al llarg dels segles en cerimònies espirituals, pràctiques curatives i rituals diaris, i amb la seva presència duradora han connectat generacions. 
 
Tan valuosos com l’or en temps antics, el luuban i el foox eren mercaderies clau en unes rutes comercials que s’estenien per l’Àfrica, l’Orient Mitjà i l’Àsia. A les cases somalis, la seva presència encara és ubiqua i representa l’enllaç irromput amb les tradicions ancestrals i sacres. La nova performance de Hibotep és un tribut a aquest llegat. A través de la poesia, les textures sonores i els beats polirítmics, l’artista atorga nous significats pràctiques immemorials, en un exercici que anomena «xamanisme industrial». Aquesta performance de clausura celebra el poder espiritual de les seves arrels somalis projectant-les cap al futur.
contacte
per a més informació
macba@macba.cat