La Cuina. Foto: Dani Cantó
Activitat
D'octubre del 2020 al juny del 2021

La Cuina

Taller a càrrec de Marina Monsonís
Proposta intergeneracional
en curs
La Cuina. Foto: Dani Cantó

Aquest és un espai de trobada i autoformació per compartir coneixements i experiències entorn de la cuina i reflexionar sobre qüestions que la travessen en el context actual de crisi alimentària.

Converses a La Cuina
El grup de treball La Cuina segueix latent durant aquests temps incerts, i ara volem compartir algunes reflexions al voltant de la complexitat de molts dels temes abordats a les trobades presencials, així com de la necessitat d’ampliar i aprofundir en els coneixements adquirits. Durant més de dos anys, moltes han estat les persones convidades a La Cuina per transmetre els seus coneixements especialitzats. Una riquesa que ara volem compartir en un programa de converses on parlarem de receptaris de dones i memòria familiar, de com l’arquitectura i el disseny de les nostres cuines han condicionat els rols de gènere. Parlarem amb les convidades de la cuina i la ciència culinària en femení, i de les diferents formes d’associació entre la cuina i l’ecofeminisme, explorant el paper de les pastores i de la ramaderia extensiva, així com del veganisme popular associat al transfeminisme, i viatjarem també a través de les obres artístiques que han fet servir la cuina i el feminisme com a font d’inspiració, expressió i transformació.

Programa
Converses de Marina Monsonís amb Carmen Alcaraz del Blanco, periodista gastronòmica; Vanesa Freixa, pastora experta en ramaderia extensiva; Anabela Moreira dos Santos i Sandra Pereira da Rocha, activistes transfeministes, antiespecistes i ecologistes, i Isabel Segura Soriano, historiadora, investigadora i assagista especialitzada en història de l’àmbit feminista.

A càrrec de Marina Monsonís, artista.

El final de les energies fòssils, l’esgotament dels recursos, el canvi climàtic, la sobirania alimentària i el model actual de conreu i consum s’aborden des de la reflexió, la paciència i la lentitud, perquè l’emergència i la crisi reclamen precisament aturar-se, canviar de ritme i parar atenció per trobar alternatives que ens permetin esquivar la crisi i imaginar un altre futur possible. 

Mitjançant l’intercanvi de sabers entre els participants, hem desenvolupat un coneixement col·lectiu i sense jerarquies. Les respostes a les preguntes «què volem aprendre» i «què podem ensenyar» articulen el contingut de les sessions. Ens fixem en els sabers tradicionals, però el que més ens interessa de la tradició és el saber que s’adapta amb coherència als diferents contextos, el que resisteix als canvis i aborda els reptes de forma tàctica; en definitiva, el saber que conté el fons de cada recepta. Per això el hackeig i l’experimentació formen part de la nostra pràctica. 

Cuinem i tastem receptes, parlem de productes de temporada, d’ingredients oblidats i de cuina d’aprofitament, i compartim receptes de tot el món adaptades a altres tradicions, ingredients i sabers. En les properes sessions seguirem treballant sobre tots aquests temes des d’una cuina plàstica, flexible i resilient. 

Informació pràctica: 
  • Dates: D’octubre del 2020 al juny del 2021

  • Dirigit a: Proposta intergeneracional

  • Horari: Els dijous d’11 a 14 h

  • Preu: Gratuït. Amb inscripció prèvia 

  • Per formar part del grup, poseu-vos en contacte amb Yolanda Nicolás: ynicolas [at] macba [dot] cat. Durant el curs i tenint en compte les vacances de Nadal i Setmana Santa, s’obriran més períodes d’inscripció.

Si tens cap dubte, ens pots contactar a través de macba [at] macba [dot] cat o per telèfon al 93 481 33 68. 

Consulta “La Cuina online”. Converses, reflexions i receptes

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
D’octubre del 2020 al juny del 2021
localització
Online
títol
La Cuina
dates
D’octubre del 2020 al juny del 2021
títol
La Cuina
localització
Online
participant
Marina Monsonís és una artista visual que treballa amb processos híbrids i heterogenis de transformació social arrelats als territoris, en projectes col·lectius, comunitaris i pedagògics que relacionen les ciències del mar, el disseny basat en el lloc, la gastronomia, el grafit, la geografia radical, l’etnografia i la memòria crítica, oral i gestual. Treballa en projectes que connecten la cuina amb aspectes polítics, crítics, socials i transgeneracionals per crear debats i transmetre coneixements sobre les complexitats i els conflictes que habiten en el km 0. Està interessada en la convivència d’espais radicals on les persones es constel·len en les recerques, les tècniques, els sabers locals i globals, antics i emergents, mantenint-se en un ecosistema generós i enriquidor, on a taula dominin el goig, l’intercanvi i l’harmonia. Dirigeix La Cuina del MACBA des dels inicis, el novembre del 2018.
llegir-ne més
La Cuina
1 artistes
programa
0 activitats
destacats
12 resultats
Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Sopes del món — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Cuines de Barcelona: Empedra’t d’arengades. Conversa entre Marina Monsonís i Isabel Segura — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Cantaires Barceloneta, Gent Gran Casal Mediterrània i Juan Carlos Lérida — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La CUINA-TECA — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Flyer]
document
Maria Arnal i Illan Manouach — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Ruralisme o barbàrie: Ungüent de pericó. Conversa entre Marina Monsonís i Vanesa Freixa — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Gastrònomes: Porra de taronja. Conversa entre Marina Monsonís i Carmen Alcaraz del Blanco — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La Cuina del MACBA es presenta en el marc de la Setmana de l’Alimentació Sostenible [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Maria Arnal i Illan Manouach — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
vídeos
3 resultats
aquest contingut només es pot
visualitzar des de la biblioteca
del macba.
LA CUINA.13.06.2019, a càrrec de Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales – YouTube
LA CUINA.13.06.2019, a càrrec de Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales – YouTube
La Cuina és un espai de trobada obert a la participació de tothom, especialment a persones i organitzacions que vulguin compartir els seus coneixements i exp…
llista de reproducció
02:55
LA CUINA.13.06.2019, a càrrec de Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales – YouTube
03:45
LA CUINA. 13.06.2019, a càrrec de Maria Arnal i Illan Manouach – YouTube
04:03
LA CUINA. 27.06.2019: Cantaires Barceloneta, Gent Gran Casal Mediterrània i Juan Carlos Lérida. – YouTube