Presentació dels grups de recerca col·lectiva de la novena edició del PEI, 2023-2024
Activitat
Divendres 7, dilluns 10, dimarts 11 i dimecres 12 de juny del 2024

Presentació dels grups de recerca col·lectiva de la novena edició del PEI, 2023-2024

en curs
Grupo NOCHE. "La Delirio. Proyecto de fiesta comunitaria para cuerpas migras disidentes"

Jornades de presentació dels grups de recerca col·lectiva de la novena edició del Programa d’Estudis Independents (PEI) On estan els Oasis? 2023-2024. En aquesta novena edició del PEI s’ha treballat la noció d’oasi com un espai de resistència ideològica i de generació de coneixement compartit. Aquesta activitat va dirigida a la Comunitat PEI expandida.

Part del material produït pels grups de recerca de la novena edició del PEI s’exhibeix a l’Espai de lectura i familiar del MACBA.

dates
Divendres 7, dilluns 10, dimarts 11 i dimecres 12 de juny del 2024
horari
Consulta el programa
localització
Sala Gòtica del MACBA
títol
Presentació dels grups de recerca col·lectiva de la novena edició del PEI, 2023-2024
idioma
Català i Castellà
preu
Gratuït. Sense reserva prèvia. Aforament limitat
dates
Divendres 7, dilluns 10, dimarts 11 i dimecres 12 de juny del 2024
títol
Presentació dels grups de recerca col·lectiva de la novena edició del PEI, 2023-2024
horari
Consulta el programa
idioma
Català i Castellà
localització
Sala Gòtica del MACBA
preu
Gratuït. Sense reserva prèvia. Aforament limitat
Programa
Divendres 7 de juny
18:30 – 19:00 h
Benvinguda de la direcció del PEI: Elvira Dyangani Ose, Max Jorge Hinderer Cruz i Kader Attia
19:00 – 20:00 h
Grupo Editorialización colectiva
Presentació i performances
Antonio Monroy, Lucía Taibo, Néstor García, Mariana Orantes, Wafa Aoun, andi icaza, Juan Pablo Velásquez, Rodrigo Yrigoyen, Manuela Pereira, Ximena Puppo i Iris Torruella

Aquest projecte editorial i col·lectiu es basa en una metodologia que busca compartir pràctiques, coneixements i experiències a través de la impressió, al marge dels espais institucionals. S’enfoca en el diàleg horitzontal i en l’opacitat com un dret, mentre que desafia l’opacitat institucional. La impressió offset es converteix en un procés que revela i enfosqueix simultàniament aspectes de recerques individuals, generant un repositori transitori i obert de coneixement. Aquest procés és un continu curs d’aprenentatge, on la generació de cartells i acoblaments materialitza la possibilitat de nous diàlegs. Intentem abordar la complexitat de la creació de coneixement col·lectiu i individual en un context de caosmosis i resistència a la sistematització capitalista i colonialista. Apuntem a mantenir, no obstant això, fils a través de generacions per a ser eco, espectre o fils de llum en la foscor, compost de possibilitats.
Dilluns 10 de juny
12:30 – 13:30 h
Grupo Memoria. Eriales
Conferència performativa, Primer passi/assaig
Rocío del Pino Lobos, Marcos Krämer i Lluís Vecina Rufiandis
16:00 – 16:30 h
Diàleg amb el Grupo Editorialización colectiva
16:30 – 18:00 h
Grupo Hacer t (tierra). Proyección y círculo de palabra
Presentació de vídeo i conversa
Paloma Stafford, Antonio Monroy i Iris Torruella

Per mitjà de la projecció del documental que dona testimoni del recorregut de les ovelles que han acompanyat a Josep Montoya com l’últim pastor del Collserola, abordarem una part de la recerca que hem anat desenvolupant al llarg d’un any. A través del cercle de paraula, obrirem el diàleg per entendre com es fa la terra i el territori.
18:00 – 19:00 h
Entresòl
Presentació del projecte curatorial
Iagor Peres, Néstor García i Thais de Menezes

Entresòl és un projecte interessat en tot el que discorre per les entranyes de la terra, i passa pels cossos sense demanar permís. I com aquests cossos que habiten enmig de les coses, tal vegada poden ser els qui «habilitin un potencial de difusió més enllà de les fronteres jurídiques d’un Estat i més enllà de les fronteres Ètiques de les nacions.» (Denise Ferreira da Silva en No-body: derechos, racialización y violencia). Quins són els fenòmens que revelen la implicació de les coses en el món? I si la idea de continuïtat d’un gest en l’espai es convertís en allò per què ens acostem al cos, a l’objecte, a la cosa, a l’existència?
19:00 – 20:00 h
Grupo Memoria. Eriales
Conferència performativa
Rocío del Pino Lobos, Marcos Krämer i Lluís Vecina Rufiandis

A través d’una recerca visual i escènica de les històries oficials de l’Argentina, Xile i Espanya, tres veus i tres cossos d’aquests tres països navegaran les diferents formacions culturals que van marcar a foc aquestes identitats i territoris. Les veus plebees i les hegemòniques se solaparan, creuaran i disfressaran en un joc temporal asincrònic que confia que el present està assetjat pel passat i el futur.
Dimarts 11 de juny
16:00 – 17:00 h
Diàleg amb el Grupo Memoria
17:00 – 19:00 h
Grupo Noche. La Delirio. Proyecto de fiesta comunitaria para cuerpas migras disidentes
Presentació de la recerca
Feña Celedón / Mort a la Norma, Feña Errada, Roma Murúa i Rodrigo Yrigoyen

La Deliri: Fer Nit com a Oasi és un projecte interdisciplinari que busca generar recursos per a artistes i col·lectius migrants racialitzats, putes i identitats trans migrants, utilitzant la festa com un espai comunitari i d’economia circular per a les dissidències sexuals precarizatdes. Originalment planejat com una festa comunitària, el projecte ha canviat a causa de dificultats de condicions de producció, sent aquests obstacles també inclosos com a part de la reflexió entorn de la precarització del treball nocturn, obrint pas a una publicació que sistematitzi les nostres experiències sobre el procés organitzatiu i les de les col·lectivitats convidades.
19:00 – 20:00 h
Grupo Archivo Ausencia. El Cuerpo ante el Archivo
Presentació de vídeos i perfomance
Luiza Fagá, Salima Jirari Kouaihi, Tania Libertad, elisa ortega montilla, Yazel Parra Nahmens, Juan Pablo Velásquez

Aquesta recerca col·lectiva és un exercici de registre hexagonal per a reflexionar i experimentar des d’altres afectes, imaginaris i subjectivitats sobre l’acte d’arxivar. El cos i la seva experiència altera i subverteix l’arxiu hegemònic, per a crear altres narratives que creuen el vivencial i la cerca d’altres possibles significats.
Dimecres 12 de juny
16:00 – 17:00 h
Diàleg amb el Grupo Archivo Ausencia
17:00 – 18:30 h
Grupo Sur. Todo implicado
Presentació de la recerca
Thais de Menezes i Javiera Luisina Cádiz Bedini

La construcció del projecte Tot Implicat estableix les transfluències d’idees i moviments que estan succeint i que estan encara per succeir. Es tracta d’albirar diferents vies de coneixement i altres possibilitats de reflexió que inclouen el propi sistema relacional entre subjectes, institucions, educació i obres, com a camp d’anàlisi crítica i delirant. Dins del camp de recerca, cal esmentar l’ecologia i la migració. Fins al moment, l’espai articulat com a camp reflexiu inclou, però no es limita a: una recerca curatorial i a la metodologia aplicada, tres seminaris, una exposició (pendent), un catàleg (pendent) i part de la publicació antològica del projecte. En aquesta instància de tancament del Programa d’Estudis Independents, es presentaran parts del projecte inacabat.

Artistes: Iagor Peres, elisa ortega montilla, Tau Lluna Acosta, Sethembile Msezane

Col·laboradors: Fabio Alves Gomes d’Oliveira, Coletivo DAVIDA, Danielle Almeida, Silvio De Camillis
18:30 – 19:00 h
Posada en comú i tancament
també et pot interessar