Sopar de farigola. La cuina receptes
Activitat
Dissabte 5 de novembre de 2022

Sancocho diaspòric i situat

Les sopes d’aquí i d’allà. Festival de Cultura Raval(s)
La Cuina
en curs

La Cuina del MACBA participa enguany al Festival Raval(s) que cada any dinamitza la Fundació Tot Raval en col·laboració amb moltes altres entitats del barri. Concretament el grup de La Cuina se suma al projecte Festa de la sopa d’aquí i d’allà cuinant un sancocho diaspòric, una recepta que destaca els valors sobre els quals treballa el grup de La Cuina: la cuina d’aprofitament, resilient, que s’adapta, una cuina amb sentit en el territori i de temporada.

Lina Ruiz, una de les participants a La Cuina, ens explica que: El sancocho és com es coneix comunament a Colòmbia i Veneçuela un bullit popular, saborós i amb molta substància, amb una base de brou i diversos ingredients que varien segons el territori i la persona que el cuina. En general conté alguna carn de cap de bestiar, porc, vedella, pollastre o peix, però també pot ser vegetarià. A més de la base de brou, es cuina amb diversos tubercles com la patata, el nyam o la iuca, i també s’hi pot posar plàtan i blat de moro, a més d’un guisat de tomàquet, ceba, all i xili, en què se sofregeixen totes les carns i vegetals prèviament. S’acompanya amb coriandre, coriandre americà o alguna altra herba.

Com va dir María Buenaventura, artista i cuinera colombiana, en la seva intervenció al SAVVY Contemporary Public Programme. Echoing Oscar Murillo’s exhibition Storm Blowing from Paradise a Venècia (17 de setembre de 2022): “Cada poble té un sancocho, un brou bullent en què es cuina el que tenim i el que no tenim simplement no forma part de la recepta. Si és d’ossos amb herbes de menta, o si és de peix amb algues, o si és de verdures i pasta, tot depèn del poble i de la casa, del bosc on van néixer (…). Cada poble d’aquest planeta Terra té un sancocho. I aleshores, és curiós…, aquest brou bàsic de la humanitat, brou primordial de tots els pobles, s’assembla a la sopa primordial de la vida. Fa milions d’anys, bullent en fang, en brou espès, la vida es va cuinar amb el que hi havia, i allò que no hi era, simplement no va ser part de la recepta”.

Recepta de Sancocho diaspòric

Verdures de Mady Keita d’Horta l’Africà, Sant Feliu de Llobregat:

  • Remolatxa
  • Moniato
  • Carbassa
  • Carbassó
  • Mongeta de metro
  • Borratja
  • Malva (planta oblidada)
  • Tomàquet
  • Ceba
  • All
  • Espècies diverses
  • Altres verdures i hortalisses de proximitat de les neveres del grup de La Cuina. Els ingredients que no tinguem no formaran part de la recepta!

Consulta “La Cuina online”. Converses, reflexions i receptes

mostrar-ne més mostrar-ne menys
dates
Dissabte 5 de novembre de 2022
horari
13:00 a 16:00 h
preu
Gratuït
títol
Sancocho diaspòric i situat
localització
Plaça dels Àngels
dates
Dissabte 5 de novembre de 2022
títol
Sancocho diaspòric i situat
horari
13:00 a 16:00 h
localització
Plaça dels Àngels
preu
Gratuït
programa
0 activitats
destacats
12 resultats
Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Sopes del món — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Cuines de Barcelona: Empedra’t d’arengades. Conversa entre Marina Monsonís i Isabel Segura — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Cantaires Barceloneta, Gent Gran Casal Mediterrània i Juan Carlos Lérida — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La CUINA-TECA — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Flyer]
document
Maria Arnal i Illan Manouach — La cuina [Reportatge fotogràfic activitat]
document
2020
Ruralisme o barbàrie: Ungüent de pericó. Conversa entre Marina Monsonís i Vanesa Freixa — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Gastrònomes: Porra de taronja. Conversa entre Marina Monsonís i Carmen Alcaraz del Blanco — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
La Cuina del MACBA es presenta en el marc de la Setmana de l’Alimentació Sostenible [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Nico Roig, Mancebia Postigo i Martí Sales — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document
Maria Arnal i Illan Manouach — La cuina. Taller a càrrec de Marina Monsonís [Enregistrament audiovisual activitat]
document