Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estètica fòssil. Imaginaris de l’energia i crisi ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial
Jaime Vindel

Estética fósil. Imaginarios de la energía y crisis ecosocial

20 €
disponible a la biblioteca

Aquest llibre relata la manera en què el recurs als combustibles fòssils com a font primària d’energia de la Revolució Industrial i la irrupció de la física termodinàmica a mitjans del segle XIX es van acompanyar amb una sèrie d’imaginaris culturals que van instituir una cosmovisió productivista en la relació entre la humanitat i la natura. L’exuberància energètica proveïda per la síntesi entre el carbó i les màquines termodinàmiques havia de garantir l’increment de la riquesa social, obviant les repercussions del nou capitalisme industrial sobre els cossos dels treballadors i el conjunt dels ecosistemes terrestres. L’«estètica fòssil» que dona títol a l’assaig es refereix al fet que l’impacte d’aquesta cosmovisió no sols està vinculat a una sèrie de discursos ideològics, sinó que s’ha inscrit de manera sensible en la nostra experiència de la realitat a través de la difusió d’una determinada imatge del cosmos. El llibre descriu les repercussions que els imaginaris fòssils i energètics han tingut en diverses disciplines científiques i en les pràctiques culturals durant els últims dos segles, i aborda de manera crítica la seva vigència en el context del neoliberalisme i la crisi ecosocial en curs.

Autors

Jaime Vindel. Doctor Europeu en Història de l’Art. Actualment és investigador del Programa d’Ajuts Ramón y Cajal (2018) a l’Institut d’Història del Consell Superior d’Investigacions Científiques i membre del claustre de professors del Programa d’Estudis Independents del MACBA Museu d’Art Contemporani de Barcelona. Ha publicat els llibres La Familia Lavapiés. Arte, cultura e izquierda radical en la transición española (La Bahía, 2019); Transparente opacidad. Arte conceptual en los límites del lenguaje y la política (Brumaria, 2015, 2016 y 2019) i La vida por asalto. Arte, política e historia en Argentina entre 1965 y 2001 (Brumaria, 2014). Ha editat, entre d’altres, el volum Visualidades críticas y ecologías culturales (Brumaria, 2018).

mostrar-ne més mostrar-ne menys
any de publicació
2020
col·lecció
et al.
pàgines
364
línia editorial
Assaig
edicions
Spa 978-84-121215-9-9
suport
Imprès
dimensions
18 x 12,5 cm
disseny
Oficina de disseny – Ariadna Serrahima, Diego BustamenteMaquetació: LolaBooks
any de publicació
2020
col·lecció
et al.
suport
Imprès
pàgines
364
dimensions
18 x 12,5 cm
línia editorial
Assaig
disseny
Oficina de disseny – Ariadna Serrahima, Diego BustamenteMaquetació: LolaBooks
edicions
Spa 978-84-121215-9-9
AQUESTA PUBLICACIÓ FORMA PART D’EDUCATION FROM BELOW, UN PROJECTE AMB EL SUPORT DEL PROGRAMA EUROPA CREATIVA DE LA UNIÓ EUROPEA.

Aquest és el setè volum d’et al., una col·lecció de textos concebuda per posar en circulació un pensament que desafia els marcs disciplinaris de la història de l’art, la filosofia i les ciències socials. Una prolongació del programa públic del MACBA que es desplega en les interseccions entre les pràctiques estètiques i polítiques i es dirigeix a una multitud anònima i dispersa. La comunitat pensant que en el mateix acte de llegir, d’escriure, d’estudiar i de conversar es converteix en una potència de transformació futura.
et al. és una col·laboració editorial entre Arcàdia i MACBA, sota la direcció de Pablo Martínez..