Rabascall. Producció 1964-1982 Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg Selecció del catàleg

Rabascall. Producció 1964-1982

35 €
disponible a la biblioteca

El MACBA recupera la producció d'una de les èpoques crucials en l'obra de Joan Rabascall, que és, però, pràcticament inèdita a Catalunya. Aquests treballs (collages, assemblatges, fotografies, superposicions) conviden a desxifrar el nus central del que més el preocupa: l'omnipresència de la comunicació, la instrumentalització del llenguatge per part dels poders establerts, la imatge estereotipada de la dona, la creixent militarització de la societat, la incessant potència transformadora del turisme i la progressiva informatització de les formes de coneixement.

Aquest llibre recull la producció d'aquest període, una època clau en la trajectòria de l'artista, entorn de sèries concretes com els collages realitzats entre 1964 i 1968, les primeres emulsions fotogràfiques sobre tela i impressions fotogràfiques sobre metall, els treballs de principis dels setanta que utilitzen textos i dades estadístiques sobre la cultura a manera de ready made, els paisatges souvenir de 1975 i els paisatges Costa Brava de 1982.

mostrar-ne més mostrar-ne menys
artista
Joan Rabascall
Barcelona
1935
Joan Rabascall (Barcelona, 1935) es va formar a l’Escola Massana de Barcelona i a l’École nationale supérieure des Beaux-arts de París, ciutat on viu i treballa des de 1962. Als anys seixanta va entrar en contacte amb els crítics Lawrence Alloway i Pierre Restany, i amb els grups d’avantguarda Independent Group, a Anglaterra, i Noveaux Réalistes a França, que recuperaven tècniques de representació i posicions estètiques i ètiques properes al dadaisme berlinès. Va col·laborar en els «cerimonials» organitzats el 1969 i 1970 pel grup d’artistes catalans instal·lats a París, Miralda, Benet Rossell i Jaume Xifra. Si bé inicialment va practicar el collage, aviat va incorporar el fotomuntatge i l’assemblatge d’imatges i objectes en instal·lacions i sèries fotogràfiques. Rabascall ha centrat la seva obra en la crítica a la imatge mediatitzada i al model de vida imposat pels mitjans de comunicació. Utilitzant iconografia i textos propis dels mitjans de masses, en ressalta la manipulació implícita. Un dels elements recurrents en la seva obra és la televisió, que aborda des de múltiples perspectives: com a icona, objecte, souvenir, escultura, instrument de comunicació i fetitxe. Sovint ha treballat en sèries o conjunts d’obres entorn d’una mateixa temàtica. Als anys vuitanta va encetar una reflexió conceptual sobre la pintura i, més endavant, sobre el concepte de paisatge i el seu paper en el nou paradigma ecològic. En conjunt, l’obra de Rabascall constitueix una mirada crítica sobre les mitologies quotidianes del present. Va participar en les biennals de París (1965 i 1969) i de Venècia (1972 i 1976). Tot i que a França ha exposat regularment des dels anys setanta, a Catalunya, a banda d’alguna exposició com Spain is Different el 1976 a la galeria G de Barcelona, cal esperar fins el 1985, quan participa en l’exposició París-Barcelona-Nova York al Palau Robert de Barcelona i en els projectes presentats a La Virreina (1993) i el Centre d’Art Santa Mònica (2000). Rabascall ha exposat a París (Centre Georges Pompidou, 1994, 1996 i 2001, i Grand Palais, 2006), Nova York (Thread Waxing Space, 1994), Tòquio (Museu d’Art Contemporani, 1996 i Museu Metropolità, 2000), Madrid (Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, 2005 i 2006) i Bremen (Neues Museum Wesserburg, 2002), entre d’altres. El 2009, el MACBA li va dedicar una retrospectiva centrada en els anys 1960-1980. La seva obra es troba en col·leccions com la del Musée national d’art moderne de París, el Museo de Arte Contemporáneo de Bogotá, la Biblioteca Nacional de París i la de Madrid, el Museu Nacional de Varsòvia i el MACBA de Barcelona.
llegir-ne més
Rabascall. Producció 1964-1982
1 artistes
destacats
1 resultats
Rabascall
més informació 02:23
exposició
Rabascall