Recorregut
8 continguts

La construcció del comú

"De vegades n’hi pot haver prou amb un lloc i una curiositat compartida per generar una comunitat." Julia Ramírez-Blanco
[3190_002_pub / Imatge] Sin título (Pícnic solar industrial). Serie: "Domingos"
Sin título (Pícnic solar industrial). Serie: “Domingos”
1994 – 1997
Xavier Ribas
El treball fotogràfic Domingos (1994-1997) és una de les sèries més conegudes de Xavier Ribas. Hi dissecciona el temps de lleure familiar en els espais residuals de Barcelona: el pícnic, el joc, el descans, el passeig, la migdiada o la conversa familiar en polígons i descampats encara no urbanitzats. En tots els casos, es tracta d’espais no codificats per la lògica urbana que esdevenen reductes de creativitat social.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
El MACBA i l’editorial Arcàdia presenten el llibre Comunismos por venir en el qual diversos autors analitzen el potencial d’un nou sistema polític i social basat en la idea del que és comú, la cooperació, la solidaritat i l’abolició de les jerarquies. El llibre aborda aspectes que s’haurien de dibuixar en uns hipotètics comunismes futurs: es qüestiona el projecte soviètic, reivindica formes de relació basades en la solidaritat, defineix noves concepcions del benestar i la necessària feminització de l’espai públic. Els set textos que el conformen proposen una política que es preocupi per altres formes d’utopia.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
El 1999 Antoni Abad (Lleida, 1956) va engegar el projecte de creació online Z : una mosca digital que l’usuari es descarrega a l’ordinador, mitjançant un programa informàtic, i que circula lliurement per l’escriptori cada vegada que aquest es connecta a internet. Z es propaga a través de la xarxa i crea una comunitat d’internautes connectats a través de les seves mosques.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
El 1989, la caiguda del Mur de Berlín semblava confirmar l’arribada d’un capitalisme sense fissures. I tanmateix, els anys noranta, aparentment destinats a la celebració de les democràcies capitalistes, van veure néixer una proliferació de moviments contraculturals i activistes que qüestionaven l’individualisme neoliberal a partir de les dissidències col·lectives. També els artistes d’aquella dècada es van interessar per tot el que era comunitari i van recuperar formes creatives que, més que buscar la fabricació d’objectes, aspiraven a la creació de situacions i espais on es poguessin produir moments de comunitat, generositat i dissidència. A través d’una multiplicitat de veus, aquest curs recorre diverses geografies i maneres de fer, intentant retratar la polifonia d’aquest retorn del comunitari. Els camins que es van agafar temps enrere continuen oberts: aquestes sessions ens conviden a endinsar-nos-hi de nou.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
megafone.net, va ser un projecte pioner en l’exploració d’altres possibles usos socials i comunicatius per a les tecnologies telefòniques mòbils, l’ús de les quals es va estendre a finals del segle passat. Creat el 2004, megafone.net ha mantingut l’activitat fins al 2014, de manera que no sols ha avançat paral·lelament a les transformacions purament tècniques de la telefonia mòbil, sinó que també ha interpel·lat realitats culturals molt diverses i contextos econòmics i polítics variats. Tot això va transformar el projecte en un autèntic observatori d’experiències i posicionaments sobre la veu de la comunitat i les seves problemàtiques.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
L’artista, comissària i investigadora Sofía Olascoaga traça un recorregut per les experiències de Cuernavaca, una ciutat petita, situada uns 80 km al sud de Ciutat de Mèxic, amb un clima i enclavament privilegiats, que va atreure diferents generacions d’intel·lectuals i activistes entre les dècades del 1950 i 1980, i reflexiona sobre les maneres en què els espais comunitaris i autogestionats poden actuar com a motor de transformació social, alhora que analitza els processos de colonització cultural i institucional d’Occident a Llatinoamèrica.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
Conversa amb Efraín Foglia, membre fundador de guifi.net i investigador, docent i dissenyador de plataformes d’interacció física i digital, sobre els reptes de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona i el vessament de la ràdio cap al digital. I per això, parlem des del nostre context, amb un ull posat en els episodis d’activisme i experimentació a les pràctiques radiofòniques: des de les lluites per les infraestructures de telecomunicació, a les ràdios lliures i la militància en l’FM, l’exemple de les ràdios comunitàries a l’Amèrica Llatina, fins al boom de la ràdio per Internet i les comunitats digitals.
mostrar-ne més mostrar-ne menys
El poeta xilè Manuel Sanfuentes parla d’Amereida, una travessia empresa per un grup de poetes, arquitectes i filòsofs, des de Tierra del Fuego fins a Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia, durant el transcurs de 1965. Anys més tard, l’experiència evoluciona cap a Ciudad Abierta, un projecte co·lectiu que habita en una enorme extensió de dunes, aiguamolls i rierols prop de l’oceà Pacífic, d’on sobresurten una sèrie d’arquitectures i pràctiques experimentals, imaginades i executades de manera col·lectiva.
mostrar-ne més mostrar-ne menys