Joan Brossa
Actividad

Wikimaratón Joan Brossa

en curso
Joan Brossa "Poema visual", 1988

(disponible en catellano pronto)

La Fundació Joan Brossa, el MACBA i Amical Wikimedia organitzen una Viquimarató per millorar l’entrada de la Viquipèdia en català sobre Joan Brossa, amb l’objectiu d’actualitzar i millorar l’article.

Una Viquimarató és una activitat on un grup de viquipedistes es troben físicament en un lloc -sovint una biblioteca- per ampliar el màxim possible un article i/o temàtica determinada de l’enciclopèdia. Ja s’han fet viquimaratons per ampliar l’article sobre Xavier Miserachs, Joan Miró, Ángeles Santos Torroella o Modest Cuixart, entre altres. És una bona manera de fer créixer un article d’una manera ràpida i també de socialitzar un viquiprojecte. Els experts proporcionen bibliografia de qualitat, i els viquipedistes només necessiten connexió a Internet, bibliografia, una taula, una cadira i, si pot ser, cafè.

Joan Brossa (Barcelona, 19 de gener de 1919 – 30 de desembre de 1998) és el poeta avantguardista català més important del segle XX. Al llarg de la seva vida, Brossa va aplegar una quantitat ingent i molt variada de materials. Son cèlebres les fotos del seu primer estudi al carrer Balmes, que mostren els munts de papers que emmagatzemava al terra de totes les estances. Va ser aquesta acumulació la que el va impulsar a llogar, el 1987, un segon estudi en què va continuar-hi conservant documentació diversa fins a la seva mort.

Per salvaguardar aquest llegat documental, al cap d’un any de la mort del poeta es va constituir la Fundació Joan Brossa, que va assumir la custòdia i catalogació de tot aquest material. Es calcula que l’arxiu personal de Brossa consta aproximadament de 52.000 documents.

Al gener de 2012 tant la biblioteca com l’arxiu personal de Joan Brossa i la seva col·lecció d’art (entre la que hi havia obres seves, però també obres d’altres artistes com Miró i Tàpies) van passar a la custòdia del Centre d’Estudis i Documentació MACBA, arran d’un acord de comodat a 25 anys firmat entre la Fundació Brossa, l’Ajuntament de Barcelona (que a la mort del poeta havia heretat el contingut d’un dels seus estudis) i el mateix MACBA. És per això que totes aquestes institucions vetllen per difondre la figura de Joan Brossa.

ver más mostrar menos
fechas
18 octubre 2014
título
Wikimaratón Joan Brossa
fechas
18 octubre 2014
título
Wikimaratón Joan Brossa
participante
Joan Brossa
Barcelona
1919
Poeta, dramaturgo y artista plástico, Joan Brossa (Barcelona ,1919-1998) produjo una extensa obra. En los años cuarenta conoció al poeta J. V. Foix, uno de sus referentes literarios, y también al filósofo Arnau Puig y a los artistas Modest Cuixart, Joan Ponç, Antoni Tàpies y Joan-Josep Tharrats. Con ellos fundó el grupo y la revista de vanguardia Dau al Set (1948), en la que colaboró con textos surrealistas que consistían en la escritura de imágenes oníricas e hipnagógicas próximas al automatismo psíquico. Fue el inicio de una amplia obra literaria que utilizaba el lenguaje como medio de experimentación y que condujo a su autor a la poesía visual, la dramaturgia, la escultura y la performance. Los elementos de su poesía, como la ironía, la asociación, la descontextualización y el rechazo de la diferenciación entre palabra y objeto, cristalizaron en la confección de objetos. Si bien en sus inicios surrealistas ya había construido un par de objetos tridimensionales, a partir de 1967 Brossa se dedicó plenamente al mundo de los objetos, un campo sin las restricciones propias del lenguaje que ya no abandonaría nunca. Los años ochenta y noventa fueron muy fértiles en cuanto a su producción visual, que refleja las inquietudes que se habían ido acumulando a lo largo de su itinerario poético: la búsqueda de la magia cotidiana, la denuncia social y la transgresión. Al final de su vida, Brossa recibió un amplio reconocimiento con numerosas traducciones de su obra escrita, exposiciones de su producción artística y premios, que le situaron como una de las principales figuras  de la vanguardia catalana. Además de su producción literaria, la producción plástica de Brossa pudo verse en numerosas exposiciones y retrospectivas como la de la Fundació Joan Miró de Barcelona (1986), el Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía de Madrid (1991), el Palau de la Virreina de Barcelona (1994), el Instituto Valenciano de Arte Moderno de Valencia (1997) y la Fundació Joan Miró de Barcelona (2001), entre otras. En el ámbito internacional, cabe destacar la presencia de Brossa en Art’20 de Basilea (1989), en las bienales de São Paulo (1994) y de Venecia (1997), y sus exposiciones individuales en Múnich (1988), Nueva York (1989), Céret-Colliure (1990), Houston (1990), Londres (1992), Marsella (1993), Malmö (1993), París (1995), Kassel (1998) y México y Monterrey (1998), entre otras.
Leer más
Wikimaratón Joan Brossa
1 artistas
programa
0 actividades
galería de imágenes
1 imágenes
este contenido solo puede ser
visualizado desde la biblioteca
del macba..
OBRA TITLE
OBRA TITLE
yyyy-YYYY
ARTIST NAME
este contenido solo puede ser
visualizado desde la biblioteca
del macba..
vídeos
4 resultados
este contenido solo puede ser
visualizado desde la biblioteca
del macba..
Joan Brossa i Eloïsa Sendra en conversa – YouTube
Joan Brossa i Eloïsa Sendra en conversa – YouTube
L'artista Joan Brossa i la conservadora Eloïsa Sendra conversen a les sales del MACBA l'11 de novembre de 1996.
lista de reproducción
01:24:36
Joan Brossa i Eloïsa Sendra en conversa – YouTube
14:41
Fons #05: Josep Maria Mestres Quadreny | Suite Bufa | MACBA – YouTube
14:41
Fons #05: Josep Maria Mestres Quadreny | Suite Bufa | MACBA – YouTube
01:24:36
Joan Brossa i Eloïsa Sendra en conversa – YouTube